Amsterdam og Nederland er kanskje ikke det man forbinder med en fantastisk matdestinasjon, men sannheten er at byen er en salig blanding av alle kjøkken og du vil få tak i absolutt alt du ønsker. Nå er riktignok ikke det gastronomiske mangfoldet poenget med denne artikkelen, men heller det å kunne opplyse deg om hvilke retter som er særegne for Amsterdam.
1. Sild
Ikke bare i Skandinavia er har sild lange mattradisjoner. Også i Nederland er sild en del av deres kultur. Skal du spise sild på nederlandsk vis så tar du tak i halestykket, hever fisken over hodet og senker den ned i munnen din. Som oftest er det ene halvsiden av fisken du spiser som har ligget i saltlake over lengre tid. Serveres med hakket løk, sylteagurk og rugbrød. Du kan selvsagt også kjøpe sild i mindre og mer passende bitstørrelser eller som sandwich. Artikkelbildet illustrerer hvordan nederlenderne spiser sild.
2. Mat fra en FEBO-automat
Amsterdam består av flere utsalgssteder som kalles FEBO. Dette er i praksis et sted der du putter penger på en luke, åpner luka og henter ut et varmt måltid. Bak lukene står det en kokk som lager maten og putter den i de oppvarmede lukene. Utvalget spenner fra burgere og pølser til friterte kroketter med ostefyll.
3. Stamppot
Dette er en av nederlendernes tradisjonelle husmannskost som var ment å mette sultne arbeidere og gi dem energi for flere timer tungt arbeid. Måltidet består av potetmos blandet med grønnsaker, røkt pølse og saus. Kan kjøpes fra eksempelvis Ijscuypje, supermarkedkjeden Albert Heijn eller fra et av byens Stamppotje.
4. Limburgse Vlaai
En tynn pai som oftest er fylt med enten aprikos, kirsebær, epler eller plommer. I forhold til vanlig pai så er den en god del tynnere og består av en lettere form for bunn. Serveres med sjokolade, iskrem eller pisket krem.
5. Pannekaker
Ulike variasjoner av pannekaken finnes i alle deler av verden. Nå er det ikke slik at det var nederlenderne som oppfant pannekaken, men den er likevel blitt enormt populær i landet. I Amsterdam finnes en lang rekke pannekakehus som har spesialisert seg på nettopp pannekaker. Pannekaken spiser normalt ikke til frokost, men som lunsj eller middag. Serveres enten søte eller med typisk «middagstilbehør» som kjøtt, fisk eller vegetar.
Skriv en kommentar