• Meny
  • Meny

Nederlandsk kjøkken

Det går flere rykter om at maten i nederland er laget uten sjel, smaker vannaktig, mangler særpreg og i det hele tatt er heller dårlig. Det sies også at innbyggerne i Nederland kun spiser toast og melk til lunsj og kjøtt og poteter til middag. Virkeligheten er en ganske annen.

I generelle trekk er den nederlandske maten ganske simpel og rustikk. Basisen har alltid ligget i å lage retter som tilberedes raskt, metter mye og inneholder de nødvendige næringsemnene. Etter landet fikk tilgang på importerte, eksotiske ingredienser og befolkningsvekst på innvandrersiden så har kjøkkenet gradvis blitt mer spennende og smaksrikt.

En av de klassiske rettene fra det nederlandske kjøkken heter stamppot. Dette er en rett som tar base i en potetmos med grønnsaker og så serveres med f.eks kjøtt, pølser eller en type stuing. Blant klassikerne finner man også retten balkenbrij. Denne retten er kjøtt og lever fra svin som krydres med allehånde og kanel og bindes sammen med bokhvete og rosiner.

Spise i Nederland

Spredt omkring Nederland og Amsterdam kan man finne ulike matmarkeder som tilbyr god ost og et rikt utvalg kjøtt. Så bakgrunnen for inntrykket av smakløst kjøtt og mat uten sjel kan like fullt ligge i forbrukernes manglende kunnskap om tilberedningsmetoder.

Gjennom å holde seg til råvarer som er i sesong så kan man sjelden gå feil. Dette tipset er også utmerket dersom man går på restaurant og skal velge rett. For typisk nederlandsk mat kan du eksempelvis teste Amsterdams ulike pannekakehus.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *