• Meny
  • Meny

Nederlandsk kjøkken

Det går flere rykter om at maten i Nederland er laget uten sjel, smaker vannaktig, mangler særpreg og i det hele tatt er heller dårlig. Det sies også at innbyggerne i Nederland kun spiser toast og melk til lunsj og kjøtt og poteter til middag. Virkeligheten er en ganske annen.

I generelle trekk er den nederlandske maten ganske simpel og rustikk. Basisen har alltid ligget i å lage retter som tilberedes raskt, metter mye og inneholder de nødvendige næringsemnene. Etter landet fikk tilgang på importerte, eksotiske ingredienser og befolkningsvekst på innvandrersiden, har kjøkkenet gradvis blitt mer spennende og smaksrikt.

Nasjonalretter i Nederland

stamppot Nederland nederlandsk mat tradisjonsmat matretter

En av de klassiske rettene fra det nederlandske kjøkken heter stamppot. Dette er en rett som tar base i en potetmos med grønnsaker og serveres med f.eks kjøtt, pølser eller en type stuing.

Blant klassikerne finner man også retten balkenbrij. Denne retten er kjøtt og lever fra svin som krydres med allehånde og kanel, og bindes sammen med bokhvete og rosiner.

Det er vanskelig å påpeke at en matrett har en større rolle som nasjonalrett i Nederland enn andre, men enkelte skiller seg ut som viktigere enn andre. Stamppot er definitivt en av dem. Mange påstår dessuten at Hollandse Nieuwe er blant landets nasjonalretter. Dette er i praksis sild som fanges i juni, før den konserveres med salt og serveres utover sesongen. Hodet fjernes før salting.

Nasjonalrett Nederland sild

Tradisjonelt spises retten ved at du løfter silden i halen, fører den mot munnen, og deretter spiser fra ryggpartiet og nedover. Serveres ofte med hakket, rå løk og sylteagurk.

Spise i Amsterdam

Spredt omkring Nederland og Amsterdam kan man finne ulike matmarkeder som tilbyr god ost og et rikt utvalg kjøtt. Bakgrunnen for inntrykket av smakløst kjøtt og mat uten sjel kan like fullt ligge i forbrukernes manglende kunnskap om tilberedningsmetoder.

Gjennom å holde seg til råvarer som er i sesong kan man sjelden trå feil. Dette tipset er også utmerket dersom man går på restaurant og skal velge rett. For typisk nederlandsk mat kan du eksempelvis teste Amsterdams ulike pannekakehus.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *