• Meny
  • Meny

Stedelijk Museum

Interessert i moderne kunst? I så fall er Stedelijk Museum grunn nok til å bestille tur til Amsterdam. Museet åpnet i 1895, og tilbyr en av de beste samlingene av samtidskunst og design. Generelt plasserer Stedelijk Museum seg i samme sjanger som Centre Pompidou i Paris og Museum of Modern Art i New York.

Utstillinger og samlinger på Stedelijk

Samlingene gir de besøkende et innblikk i nesten alle store bevegelser og trender innen kunst og design fra 1900-tallet, og 2000-tallet. Her ser du eksempelvis hvordan kunstnerne prøvde å skape en lykketilstand, og det perfekte ved bruk av farge, form og ideen om spirituell harmoni. Popkunst med sine innslag fra media- og underholdningskulturen er også sterkt representert på museet. Du vil også se kunst med bruk av pointillisme, en maleteknikk der maleriet settes sammen av mange små prikker.

Totalt består samlingene av opp mot 100.000 gjenstander med ca 4.500 malerier, 11.000 fotografier, 20.000 tegninger og printede bilder, samt ca. 20.000 innslag av grafisk design. Blant høydepunktene innen museets samling av visuell kunst vil du finne verker av Vincent Van Gogh, Franz Marc, Wassily Kandinsky og kunstnergruppen CoBrA.

Midlertidige utstillinger

Som et tilskudd til de vanlige utstillingene finner du også midlertidige utstillinger som gjerne varer 2-4 måneder. Disse utstillingene tar eksempelvis for seg boktrykkerkunsten, logodesign, religion, det emosjonelle forholdet vi har til film, og samspillet mellom menneske og natur.

Museet har gjennom tidene gjennomgått store forvandlinger, både innvendig og utvendig. Byggets utvendige arkitektur er todelt, med den ene delen bestående av et klassisk murbygg med byggestil fra nyrenessansen. Den andre delen har form som undersiden av et badekar, og har passende nok blitt tildelt kallenavnet The Bathtub. Stedelijk Museum holder til på vestsiden av Museumplein, i godt selskap med Rijksmuseum, Van Gogh Museum og Vodka Museum.

Adresse:
Museumplein 10
Amsterdam

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *