• Meny
  • Meny

Schuttersgalerij

Schuttersgalerij i Amsterdam er en unik liten perle i en vrimlende storby, gratis, lett tilgjengelig og velegnet til å vekke tanker og sette varige spor, da museet ikke bare inneholder malerier og portretter av overklassen og de rike, men også av allmenheten.

Opprinnelig hang det også bilder malt av Rembrandt og Hals i Achuttersgalerij, men disse er nå flyttet over til Rijksmuseet for bildekunst.

Museet har i museumsammenheng en heller beskjeden størrelse, men innholdsmessig står det ikke tilbake for noe annet. Spesielt interessant er de mer moderne portrettene, hvor man finner alt fra kjente ballettdansere, til boksere og fotballspillere, som er foreviget for ettertiden. Som en kuriositet kan det nevnes at man i tidligere tider kunne kjøpe seg en plass i galleriet, enten som enkeltstående portrett eller på et gruppebilde, mot at man enten bidro økonomisk eller på annen måte ga en hånd med i den daglige driften. Man finner også portretter av tilfeldig utvalgte mennesker i dag, men uten annen tilknytning til stedet utover at de er fra Amsterdam, og aller helst fortsatt bor i byen.

Statue av David og Goliat

Galleriet inneholder også en stor statue i tre, som viser David og Goliat, og en av Goliats skjoldbærere, og størrelsesforholdet i mellom disse tre. Denne statuen er fra 1700-tallet, og ble i utgangspunktet ikke laget med tanke på hverken å være et kunstverk eller skulle stilles ut, men sto lenge i en park i Amsterdam, rett og slett for å være noe pent å se på.

Å finne museet er svært enkelt, da det ligger umiddelbar nærhet til den travle handlegaten Kalverstraat i sentrum av Amsterdam.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *