• Meny
  • Meny

Begijnhof

Begijnhof er et av de eldste nabolagene i Amsterdam, samlet rundt en lukket bygård etablert allerede i middelalderen. Opprinnelig var Begijnhof en samling av bygninger bosatt av kvinnelige medlemmer i en slags katolsk orden, men uten at kvinnene hverken var nonner, eller bygningene definert som klostre. De tilegnet seg den katolske tro og levde deretter, men var frie til både å flytte og gifte seg hvis de ønsket det. Det siste medlemmet av denne ordenen døde så sent som i 1971, og søsterskapet opphørte.

Første gangen Begijnhof nevnes i offentlige skrifter er på midten av 1300-tallet, og stedet hadde i århundrer en viktig rolle i byen, ikke minst på grunn av de kvinnelige innbyggerne, som både pleide syke, tok seg av fattige, og underviste vanskeligstilte.

Hva kan du se i Begijnhof?

Besøker man Begijnhof i dag, er det et fasinerende sted, med noen av Amsterdams eldste bygninger, og en skjult kirke. I forbindelsen med reformen på 1500-tallet ble det forbudt for katolikker å ha egne kirker, og den måtte skjules på best mulig måte. Dette løste de ved å bygge den inn blant andre hus, slik at den fikk en tilnærmet nøytral fasade utad.

Den indre bygården ligger fortsatt på middelaldernivå, noe som gjør at området ligger rundt en meter lavere enn gateplanet i resten av Amsterdam, og består av en lang rekke typiske smale middelalderhus. Man kan vandre i det stille nabolaget og nyte roen og den helt spesielle atmosfæren som er her, men det er viktig å huske, at det meste nå er i privat eie, og det forutsettes man respekterer beboernes privatliv. Les mer om Amsterdams andre historiske bygninger, som Oude Kerk og Niuewe Kerk.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *