• Meny
  • Meny

Bryggerier og øltyper i Nederland

Få drikkevarer bringer folk sammen på samme måte som godt øl gjør. Amsterdam har en rekke gode uteserveringer like ved kanalene som egner seg utmerket for en utepils. Men hva slags øl har Nederland å slå i bordet med?

Bryggerier i Nederland

Det er spesielt tre ølbryggerier Nederland er spesielt kjent for, nemlig Bavaria, Heineken og Grolsch. Tidligere hadde Heineken bryggeri i Amsterdam, men dette bryggeriet stengte sine dører i 1988. I dag er det nedlagte produksjonslokalet brukt til utstillinger under navnet Heineken Brewery Museum. Heineken mest populære pilsner lages på renset vann, humle, malt og gjær.

Blant de mindre bryggeriene har vi blant annet Gulpener, Christoffel, La Trappe, samt en haug av veldig spennende mikrobryggerier. Spesielt La Trappe kan skilte med en rekke gode sterkøl. La Trappes øltype Quadrupel har et rykte på seg for å være en av verdens beste øl.

Hva slags øl produseres det mest av i Nederland?

Den største hovedandelen av øl som produserer i Nederland er av typen lys lager. Ingen regel uten unntak riktignok da alle ølbryggeriene også tilbyr noen helt herlige og smaksrike, mørke øl. Prøv eksempelvis Oud Bruin fra Brolsch dersom du liker karamelliserte, søtlig og rik, mørk lager.

Akkurat som vi i Norge har Hansa som er Bergens øl, så favoriserer visse områder av Nederland enkelte bryggerier. Eksempelvis så er de bitre øltypene som Brand beer svært attraktive sør og sør-øst. Grolsch høster mye popularitet i øst, mens Bavaria er ølsorten for Noord-Brabant.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *