• Meny
  • Meny

Waag

Amsterdam har vært et viktig europeisk handelsknutepunkt siden helt tilbake til 1200-tallet, ikke minst på grunn av sin strategiske beliggenhet i forhold til Nordsjøen og skipstrafikken der. Dette muliggjorde internasjonal handel, og folk kom langveisfra fra hele Europa for å kjøpe, selge, eller bytte varer på torget i byen.

Dette gjorde det nødvendig med økt kontroll på både hvem som kom til byen, men også på hva de hadde med seg av varer, og i hvilke mengder. Skulle Amsterdam opprettholde sitt gode rykte som et trygt og godt sted å handle, var det viktig med et godt regelverk som regulerte det hele, og et kontrollorgan som sørget for at ingen ble lurt.

For å få til dette, ble det opprettet spesielle porter i bymuren hvor de handelsreisende kunne få kontrollert varene sine, samt betalt toll for dem, før de slapp inn i Amsterdam.

Eneste gjenværende vektstasjon

En av disse portene, Sint Anthoniespoort, hadde denne funksjonen, og i 1488 ble den ombygget til en såkalt Waag – vektstasjon. Her kunne de handlende ikke bare fortolle varene sine, de kunne også få dem veiet, slik at hverken kjøper eller selger kunne snyte på vekten.

Etterhvert som Amsterdam vokste i omfang ble bymurene revet noen hundre år senere, men vektstasjonen fikk lov til å stå, og er i dag det eneste gjenværende av de 169 som opprinnelig ble oppført over hele Nederland.

Besøker man Waag i dag, finner man et spennende arkitektonisk bygg, som har det samme eksteriøret som da det ble bygget. Det originale interiøret er det lite igjen av, og Waag brukes i dag som kontorbygg, men inneholder en restaurant man kan besøke, og eventuelt nyte et bedre måltid. Les også mer om kanaltur og båttur i Amsterdam.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *