• Meny
  • Meny

Amsterdams sykkelveier og sykkelbruk

Amsterdams befolkning bruker sykkel som fremkomstmiddel i så stor skala at det kan være vanskelig for oss nordmenn å fatte. Den absolutt overrepresenterte typen sykkel i Amsterdam er såkalte cruisersykler. Dette er sykler der du sitter rett i ryggen, mykt sete, behagelig styre og masse nostalgiske følelser. Sportssykler og landeveissykler er det særdeles lite av.

Setter du deg ned på en kafé og ser på hvilke syklister som sykler forbi vil du garantert se en mix av dresskledte, unge, eldre og syklister med både barn og hund som passasjerer.

Hvorfor er det så mye sykler i Amsterdam?

Amsterdam kan skilte med over 400 km med sykkelstier innad i sentrum og siden terrenget i Amsterdam er særdeles flatt har dette gitt grobunn for en enorm sykkeltradisjon. Man regner med at det finnes rundt 450.000 – 500.000 sykler i Amsterdam.

Siden sentrumskjernen i Amsterdam er relativt liten med korte avstander fra øst til vest og har mye enveiskjørte gater er det ikke rart at sykkelbruken er så stor som den er. Velutviklet sykkelparkering og mye sykkelutleie har også gjort sitt for å øke sykkelbruken i byen.

Et par sikkerhetsregler for Amsterdams syklister

Det å sykle i Amsterdam kan virke stressende og farlig for turister, men så fort du kjenner til reglene og sykler noen kilometer så vil du se at det ikke er så vanskelig som du tror. Benytt deg likevel av tipsene nedenfor:

– Vik for trafikk som kommer fra høyre
– Vik alltid for trikker
– Bruk hendene for å signalisere hvilken retning du svinger
– Vis varsomhet fremfor å være aggressiv
– Følg skiltene

Utleie av sykkel Amsterdam

Sykkelutleie i Amsterdam har blitt lønnsomt business for flere næringsdrivende. Som regel kan du velge mellom sykler med enten ett, tre eller syv gir. Prisene varierer, men ligger i sjiktet 8-13 euro for en dag og 30-40 euro for dem dager.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *